Ovocie a zelenina tvoria neodmysliteľnú súčasť jedálnička takmer v každej domácnosti. Na výber je množstvo druhov, sú lahodné, bohaté na vitamíny, vlákninu a telu prospešné látky, a aktuálne si ešte stále môžeme vychutnávať čerstvé a lokálne druhy ovocia a zeleniny.
Či už jednotlivé druhy ovocia a zeleniny konzumujeme čerstvé (surové), tepelne spracované alebo vo forme ovocných a zeleninových štiav, pri ich príprave dajte pozor na to, aby ste ich nezbavili potrebných vitamínov a vlákniny.
Viete, ktoré ovocie a zeleninu treba šúpať, a ktoré naopak stratou šupky stratia aj pre nás prospešné látky?
Šupka plodov ovocia a zeleniny je veľmi dôležitá
Mnohé druhy ovocia a zeleniny sme zvyknutí automaticky pred ich konzumáciou alebo tepelnou úpravou zbaviť šupky. V niektorých prípadoch sa tak ale môžeme pripraviť o benefity, ktoré šupka plodov ponúka:
- v šupke niektorých druhov zeleniny a ovocia sa nachádza veľké množstvo živín a vlákniny,
- šupka obsahuje vysoký podiel vitamínov, minerálov, vlákniny a antioxidantov,
- hladiny antioxidantov, ktoré chránia ľudské telo pred mnohými ochoreniami môžu byť v šupke až 328-násobne vyššie ako tie, ktoré sa nachádzajú v dužine,
- množstvo živín v každej šupke je odlišné, a to podľa druhu ovocia alebo zeleniny.
Odporúčame: Emma Watson alias Hermiona prekvapila krátkym účesom: Páči sa vám?
Zdroj: Depositphotos
Ovocie, ktoré by sa nemalo šúpať
- Jablká – šupka z jablka obsahuje vitamíny C a A, flavonoid kvercetín a nerozpustnú vlákninu. Ak ale máte možnosť, vyberajte sebe a svojej rodine domáce alebo bio jablká z overených zdrojov, v opačnom prípade jablká obsahujú pesticídy.
- Broskyne, hrušky, marhule, slivky – šupky týchto druhov ovocia obsahujú vysoký podiel antioxidantov, živín a vlákniny. Pred konzumáciou však nikdy nezabudnite ovocie poriadne umyť.
- Hrozno, čerešne a iné bobuľové ovocie – konzumácia tohto ovocia so šupkou je nielen praktická, ale aj veľmi zdravá. Ich šupky sú bohaté na antioxidanty a živiny. Napríklad šupka hrozna je obzvlášť telu prospešná, pretože má najvyššie množstvo antioxidantov z celého plodu.
- Kivi – šupky kivi sú naozaj prekvapivo jedlé, nebojte sa preto ich konzumácie. Obsahujú množstvo vitamínu C a ak zjete kivi spolu so šupkou, získate tak trojnásobné množstvo vlákniny.
Zelenina, ktorá by sa nemala zbavovať šupky
- Uhorky – pred konzumáciou ich nešúpte, pretože práve šupka uhorky je zdrojom vitamínu K, draslíka, ale aj vlákniny.
- Cuketa a baklažán – táto zelenina obsahuje vysoký podiel vody – cuketa až 95 % a baklažán 92 %. Keď ich zbavíme šupky, pripravíme ich o šťavnatosť, ale aj o živiny. Ich šupka obsahuje horčík, vlákninu a flavonoidy.
- Paradajky – aj šupka paradajok obsahuje vysoký podiel flavonoidu, ktorý v našom tele pôsobí protizápalovo. Niektoré výskumy dokonca poukazujú na to, že pri tepelnej úprave paradajok spolu so šupkou sa zvyšuje dostupnosť živín, ktoré paradajky obsahujú.
- Zemiaky – zdravá a nie zelená šupka zemiakov v sebe obsahuje vlákninu, železo, vitamín C, draslík a folát. Skúste zemiaky preto pred ich varením nešúpať, iba ich „vydrhnite" kefkou na zeleninu.
Neprehliadnite: Sexuálne problémy: Čo je ich príčinou a ako sa im vyhnúť?
Zdroj: Depositphotos
Ktoré ovocie šúpať treba?
Tropické ovocie treba VŽDY šúpať, a to konkrétne tieto druhy:
- banány,
- melón,
- mango,
- papája,
- liči,
- ananás.
Šupky týchto plodov tropického ovocia sú nestráviteľné, pričom ich konzumácia by mohla byť nebezpečná. Šupky z manga dokonca obsahujú aj malé množstvo urushiolu, čo je aktívna chemikália v jedovatom brečtane.
Zelenina, ktorú treba ošúpať
- Avokádo – rovnako ako v prípade druhov tropického ovocia, aj šupka avokáda je veľmi ťažko stráviteľná, a preto ju radšej nejedzte. Samotné avokádo je vynikajúcim zdrojom draslíka, kyseliny listovej, vlákniny a nenasýtených tukov.
- Cibuľa a cesnak – šupka tejto zeleniny nie je v jej surovom stave extra výživná, preto sa tejto vrchnej vrstvy pokojne zbavte.
Odporúčame aj: RECEPT: Orechové laskonky z Pečie celé Slovensko