Karcinóm prsníka je zhubným nádorom, ktorý vzniká v bunkách prsníkov. Zhubný nádor je tvorený skupinou rakovinových buniek, ktoré môžu prerásť do okolitého tkaniva alebo sa môžu šíriť aj do ďalších častí tela. Rakovina prsníka sa vyskytuje aj u mužov, avšak práve u žien je karcinóm prsníka dlhodobo najčastejším typom rakoviny, a to aj na Slovensku.
Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou úmrtia v celej Európe. K najnebezpečnejším druhom patrí práve rakovina prsníka, ktorú ale často zachytávame, bohužiaľ, až príliš neskoro.
Vedcom a vedeckým výskumom sa už našťastie podarilo identifikovať niektoré faktory, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť vzniku a výskytu rakoviny prsníka. Stále však nie je jasné, prečo aj u ľudí, ktorí nemajú a ani nemali žiadne rizikové faktory, vznikne rakovina, a naopak, u rizikovejších ľudí naopak nie.
Rakovina prsníka - ako sa začína?
Rakovina prsníka sa začína a vyvíja presne rovnako ako iné typy rakoviny. Prekancerózne, neskôr už rakovinové bunky, začnú abnormálne rásť a množiť sa. A práve rakovinové bunky sa delia a rastú omnoho rýchlejšie, ako zdravé bunky v ľudskom organizme.
Rakovina prsníka sa najčastejšie začína v mliekovodoch, a to 70 – 80 % všetkých prípadov. Karcinóm prsníka sa ale môže rozvinúť aj v žľazovom tkanive, nazývanom lobules, ako aj v iných bunkách a tkanivách prsníkov. Na druhej strane, rakovinové bunky sa vedia z prsníka rozšíriť aj do lymfatických uzlín a iných častí tela. Vtedy sa jedná o takzvané metastázovanie.
Odporúčame: Chcete mať odolnejší imunitný systém? Pomôžu vám tieto vitamíny!
Zdroj: Depositphotos
Rizikové faktory vzniku rakoviny prsníka
- U žien je oveľa vyššia pravdepodobnosť vzniku rakoviny prsníka ako u mužov.
- Vyšší vek u žien.
- Menopauza alebo jej neskorší nástup.
- Prekonané ochorenie prsníkov – lobulárny karcinóm alebo biopsia prsníka.
- Rakovina v jednom prsníku, práve vtedy rastie riziko výskytu rakoviny aj v druhom prsníku.
- Rodinná anamnéza – ak vašej mame či sestre diagnostikovali rakovinu prsníka, a to najmä v mladšom veku.
- Zdedené gény – určité génové mutácie, ktoré rodičia prenesú na svoje deti. Najznámejšie génové mutácie sú BRCA1 a BRCA2.
- Ožiarenie hrudníka – v detstve alebo aj v ranej dospelosti.
- Obezita a nadváha.
- Skoršia prvá menštruácia – hlavne pred 12. rokom života.
- Ak máte prvé dieťa po tridsiatke.
- Ak ste neboli nikdy tehotná.
- Užívanie postmenopauzálnej hormonálnej terapie – kombinácia estrogénov a progesterónov, na zmiernenie prejavov menopauzy.
Nová štúdia upozorňuje na jeden vitamín
Najnovší výskum Univerzity v Missouri prináša znepokojenie a polemiku nad komerčným doplnkom stravy vo forme vitamínu B3, ktorý je známy ako nikotínamid ribozid, a ten je bežne dostupný aj u nás. Výskum uvádza, že zvýšený príjem práve tohto vitamínu zvyšuje riziko rakoviny prsníka, a to až trojnásobne.
Doplnok stravy B3 (nikotínamid ribozid) bol považovaný za prínosný v kardiovaskulárnom, metabolickom a neurologickom odvetví. Teraz ale tím výskumníkov z Univerzity v Missouri zistil, že má potenciál zvýšiť nárast určitej formy rakoviny a rozvinúť metastázy až do mozgu.
Aké sú výsledky tejto štúdie?
Výsledky štúdie tohto výskumu naznačili, že vitamín B3 - ako umelo vytvorený doplnok stravy, by mohol zvýšiť výskyt rakoviny a jej šírenie do mozgu. „Tieto zistenia však ale NEBOLI skúmané u ľudí,“ uvádza vedecký tím, ktorý je zodpovedným autorom štúdie.
„Niektorí ľudia vitamíny a výživové doplnky užívajú, pretože automaticky predpokladajú, že vitamíny a doplnky majú len pozitívne účinky na zdravie, ale o ich skutočnom fungovaní sa vie len veľmi málo. Kvôli tomuto nedostatku vedomostí sme sa inšpirovali štúdiom základných otázok týkajúcich sa fungovania vitamínov a doplnkov v tele."
Neprehliadnite: Ako otehotnieť: Šesť najlepších polôh na splodenie dieťaťa
Zdroj: Depositphotos
Pozor ale na rozdiel medzi vitamínom B a nikotínamidom ribozid
Treba však podotknúť, že nikotínamid ribozid je alternatívna forma vitamínu B3. Vitamíny skupiny B sa nachádzajú bežne napríklad aj v potravinách. A ak prijímame dostatočné množstvo bielkovín a vitamínu B6, naše telo si dokáže časť vitamínu B3 aj vyrobiť.
Najbohatším zdrojom vitamínu B3 sú:
- mäso - najmä pečienka a hydina,
- ryby - najmä tuniak, losos,
- avokádo,
- strukoviny,
- vajcia,
- zemiaky,
- šampiňóny,
- orechy,
- celozrnná a tmavá múka,
- slnečnicové a sezamové semienka,
- pivovarské kvasnice a pekárenské droždie.
Odporúčame aj: Jogurt: TOP 6 účinkov pre naše zdravie i krásu!