Príprava bábovky je obvykle nenáročná, no to nič nemení na tom, že výsledkom i menšieho snaženia môže byť lahodný múčnik, ktorý razom zaženie chuť na sladké. A keďže sa blíži leto, treba pripraviť nielen niečo sladké, ale hlavne príjemne svieže a ľahké. A taká je dozaista i tradičná citrónová bábovka od Alenky z relácie Pečie celé Slovensko. Vyskúšate ju tiež?
Suroviny:
- 140 g práškový cukor
- 4 vajcia
- 1 vanilka
- Šťava z jedného citróna
- Kôra z pól citróna
- 120 g hladká múka
- 1 prášok do pečiva
- 1 Zlatý klas
- 100 ml olej
- 100 ml mlieko
Postup:
Žĺtka vyšľaháme s vanilkou, postupne pridáme práškový cukor. Keď sú žĺtka dobré vyšľahané, pridáme šťavu z citróna. Postupne vmiešame mlieko a olej, múku s práškom do pečiva, citrónovou kôrou a zlatým klasom. Zľahka vmiešame sneh z bielkov a vlejeme do vymastenej a vysypanej formy. Pečieme na 170 stupňov 30 až 40 minút.
Pokiaľ sa nám bábovka pečie, pripravíme si lemon curd.
Lemon Curd:
- 4 žĺtka
- 70 g trstinový cukor
- 70 ml citrónová šťava
- 50 g maslo
- Kôra z dvoch Bio citrónov
Všetko spolu zmiešame a vo vodnom kúpeli za stáleho miešania zahrievame tak dlho, pokiaľ nám zmes nezhustne. Potom ho ešte prepasírujeme cez sitko, aby sme zachytili kúsky citrónovej kôry a dáme schladiť.
Na krém použijeme:
- 250 g šľahačkovej smotany
- 250 g mascarpone
- 1 vanilkový cukor
- lemon curd
Vyšľaháme smotanu s mascarpone a vanilkou a pridáme trochu vychladeného Lemon curdu.
Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko