RECEPT: Čokoládovo-višňový croquembouche z Pečie celé Slovensko

Croquembouche predstavuje slávnostný dezert, ktorý sa najmä vo Francúzsku či Taliansku podáva na svadbách, krstinách a iných oslavách. Ide vlastne o vežu vyhotovenú z malých karamelom pozlievaných koláčikov z odpaľovaného cesta. Ak ho chcete vyskúšať pripraviť, inšpirovať sa môžete receptom od Táne z Pečie celé Slovensko. Tu je jej čokoládovo-višňový croquembouche.

Choux:

  • 75 g hladkej múky
  • 75 g kryštálového cukru
  • 60 g masla
  • Čierna jedlá farba

Odpaľované cesto:

  • 188 g mlieka
  • 188 g vody
  • 3 g soli
  • 15 g kryštálového cukru
  • 150 g masla
  • 225 g hladkej múky
  • 375 g vajec

Čokoládový krém:

  • 200 ml mlieka
  • 85 g kryštálového cukru
  • 1 žĺtok
  • 100 ml 33 % smotany na šľahanie
  • 50 g masla
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 150 g tmavej čokolády

Višňové coulis:

  • 300 g mrazených višní
  • 80 g kryštálového cukru
  • 15 g kukuričného škrobu
  • 5 PL vody

Karamel:

  • 250 g kryštálového cukru
  • 100 g vody
  • 5 g citrónovej šťavy

Ozdoba:

  • Zlaté práškové farbivo
  • Alkohol na riedenie farbiva
  • Modelovacia hmota
  • Jedlá farba čierna červena zlata

Postup prípravy croquembouche:

  1. Pripravíme craquelin – zmiešame múku, cukor a farbivo. Vyvaľkáme a vykrojíme krúžky 4 cm a vložíme do chladničky.
  2. Odpaľované cesto – do panvice nalejeme vodu a mlieko, pridáme soľ, maslo a cukor, privedieme k varu. Potom pridáme múku. Cesto odparujeme ďalších 5 minút. Preložíme do kuchynského robota a po jednom pridávame vajcia. Dobre premiešame. Preložíme do cukrárskeho vrecka a vytvarujeme profiterolky, na ktoré poukladáme pripravené krúžky z craquelinu. Pečieme 30 minút pri teplote 180 stupňov.
  3. Čokoládový krém – nalejeme polovicu mlieka do panvice, prehrejeme. Do druhej polovice pridáme škrob, cukor a žĺtok, dobre premiešame. Zalejeme zohriatym mliekom a varíme do zhustnutia. Odstavíme z ohňa, pridáme maslo, čokoládu - dobre premiešame, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Nakoniec pridáme vyšlahanu smotanu, premiešame.
  4. Višňové coulis – višne s cukrom dáme do hrnca, pridáme škrob rozpustený vo vode, varíme do zhustenia a necháme vychladnúť.
  5. Profiterolky naplníme dvoma druhmi plnky.
  6. Karamel – nasypeme cukor do panvice, pridáme vodu, dáme uvariť do jantárovej farby. Profiterolky spájame karamelom.
  7. Z modelovacej hmoty vytvarujeme korunku a iné detaily.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE