Tartaletky sú chutné malé koláčiky, ktoré sa dajú pripraviť na mnoho spôsobov. Pani Magda z obľúbenej relácie Pečie celé Slovensko ich upiekla s jablkovou náplňou, ale aj malinovou a krokantom. Čerešničkou na torte bol v tomto prípade pri každej tartaletke famózny slaný karamel. Vyskúšate tieto dobrôtky aj vy?
Ingrediencie na košíky:
- 300 g hladká múka
- 110 g práškový cukor
- 150 g maslo
- 1 PL mandľová múka
- 3 žĺtky
- soľ
- 2 PL kakaa
Postup: Múku preosiať (aj mandľovú), pridať cukor, soľ, maslo a kakao, po jednom žĺtky, spracovať. Dať schladiť. Dať do formičiek 12 + 4 hviezdičky (z cesta na ozdobenie). Dať piecť 160 °C na 15 minút.
Slaný karamel na všetky verzie tartaletiek:
- 150 g kryštálový cukor
- 1,5 PL med
- 1,5 PL vody
- 120 ml smotany
- 0,5 KL soli
- 2 PL maslo
Postup: Cukor, med skaramelizovať pridať vodu, soľ, maslo a zaliať smotanou. Rýchlo miešať a zredukovať smotanu. Nechať vychladnúť.
1. náplň jablková:
- 1 jablko červené
- 1 PL kryštálového cukru
- 125 g masla
- štvrť kávovej lyžičky škorice
- jablko čerstvé na tenké pásiky nakrájané, na dozdobenie vrchu tartaletky
Postup: Jablko pokrájame na kocky, do hrnca dáme maslo, cukor a jablko udusiť, pridať škoricu. Túto zmes nalejeme do košíčkov a zalejeme slaným karamelom. Ozdobíme čerstvým jabĺčkom.
2. náplň s krokantom:
- 70 g vlašských orechov
- 70 g kryštálového cukru
- 2 PL vody
Postup: Cukor dáme do hrnca, zalejeme vodou, premiešame a dáme variť. Bez miešania necháme rozpustiť cukor pokiaľ neskaramelizuje. Pridáme orechy, premiešame, ešte chvíľu necháme prevrieť a vylejeme na mokrý plech a necháme vychladnúť. Rozlámeme na menšie kúsky a zomelieme na drobno.
- jahodové pyré 3 PL
- (slaný karamel použijeme z prvých košíčkov) dozdobíme s lineckou hviezdičkou a krokantom
3. náplň malinová:
- malinové pyré 2 PL
- slaný karamel
- Čokoladová ganache: 50 g čokolády a 50 g smotany na šľahanie
- maliny na ozdobenie 8 ks
- olúpané lieskové oriešky 8 ks na ozdobenie
- lístok mäty 10ks
- lyofilizované maliny 20 g
Postup: Smotanu zahriať, zaliať čokoládu, premiešať , vychladiť. Do košíčku dáme malinové pyré, zalejeme slaným karamelom. Do stredu košíčka urobíme koliesko s čokoládovým ganache, do stredu tartaletky oriešok, 2 maliny, lístky mäty a dozdobiť lyofilizovanými malinami.
Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko