Obložené chlebíčky rozhodne nemôžu chýbať na žiadnej domácej oslave a bez pochýb ich ocení aj vaša návšteva. Zabudnite na klasické chlebíčky so šunkou, vareným vajíčkom a zeleninou a inšpirujte sa Dominikou z relácie Pečie celé Slovensko. Jej famózne chlebíčky pozostávajú z domáceho chlebíka, vajíčkového šalátu, talianskeho prosciutta a mikro byliniek. Tak po takýchto chlebíčkoch sa len zapráši!
Suroviny na domáci chlieb:
- 500 g hladkej múky
- 20 g droždia
- 20 g cukru
- štipka soli
- 3 PL oleja
- 250 ml mlieka
Suroviny na vajíčkový šalát:
- 4 uvarené vajcia
- 1 PL plnotučnej horčice
- 200 g masla
- 2 PL domácej majonézy
- Soľ
- Čierne korenie
Domáca majonéza:
- 2 žĺtky
- 1 PL plnotučnej horčice
- 300 ml slnečnicového oleja
Ostatné suroviny:
- Saláma (veľké kolieska)
- Prosciutto crudo
- Olivy (zelené)
- Paradajky
- Mikro bylinky (polníček a iné)
- Plátkový syr eidam
Postup prípravy chlebíčkov:
- Kvások – z 250 ml mlieka odoberieme 100 ml, pridáme pomrvené droždie, posypeme cukrom a hladkou múkou. Dáme vykysnúť na teplé miesto.
- Zatiaľ preosejeme múku, pridáme soľ a všetko spolu zmiešame. Keď mi kvások nakysne, pridáme ho k múke, premiešame, pridáme zvyšok mlieka a olej a zmiešame.
- Cesto vložíme do robota a necháme miesiť 6 minút. Potom cesto preložíme do misy, poprášime múkou a necháme kysnúť na teplom mieste 30 minút.
- Vykysnuté cesto vyložíme na pomúčenú dosku a jemne premiesime. Z cesta urobíme dlhý šúľok a tento zrolujeme do tvaru veky, ešte pošúľame, aby veka bola pekná rovná a ukladáme na papierom vystlaný plech. Necháme zakrytý podkysnúť 30 minút. Keď krásne podkysne, potrieme olejom a dáme do trúby na 190 stupňov cca 20-25 minút.
- Majonéza – všetky ingrediencie musia mať izbovú teplotu. Preto si vajíčka a pripadne aj horčicu vyberieme z chladničky aspoň dve hodiny vopred.
- Žĺtky oddelíme do väčšej misky, pridáme horčicu a spolu dobre vymiešame metličkou. Olej si odmeriame v odmerke so zúženou výlevkou. Tá je dôležitá pre pomalé prilievanie. Ak takú nemáme, môžeme nalievať priamo z fľaše a prúd môžeme kontrolovať priloženým palcom.
- Metličkou šľaháme žĺtkovú zmes a pomaly (po kvapkách) prilievame olej, až kým zmes nezačne pomaly hustnúť a naberať na objeme. Potom už môžeme pridávať olej vo väčších dávkach. Nakoniec dochutíme soľou, korením a pár kvapkami citrónovej šťavy.
- Vajíčkový šalát – uvaríme si vajcia natvrdo. Maslo, 2 PL domácej majonézy, horčicu soľ a korenie pomixujeme v mixéri. Nastrúhame si uvarené vajíčka a zmiešame s vymixovanou zmesou.
- Dozdobíme salámou, prosciuttom, olivami, paradajkami, mikro bylinkami a plátkovým syrom.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko