Poznáte slonie žrádlo? Je to fantastický šalátik plný zeleniny, vajíčok, syra či šunky. Je skvelou voľbou aj na pohostenie návštevy či hostí na oslave. Upečte k tomuto šalátu i domáci chlieb, pridajte nejakú oblohu a vaše pohostenie bude nezabudnuteľné. Takto obložené chlebíčky so sloním žrádlom pripravila Milka v relácii Pečie celé Slovensko. Inšpirujete sa jej receptom i vy?
Suroviny na chlieb:
- 150 g ražnej celozrnnej múky
- 350 g hladkej špeciálnej múky
- 1 kocka droždia
- 1,5 ČL cukru
- 1 PL jačmennej sladenky
- 1,5 ČL soli
- 50 ml oleja
- Teplá voda
- 1 ČL celej rasce
Šalát slonie žrádlo:
- 3 mrkvy
- 1/4 zeleru
- 5 vajec
- 150 g tvrdého syra Eidam
- 4 kyslé uhorky aj s nálevom
- 150 g šunky
- 1 cibuľa
- 1 tučný grécky jogurt (140 g)
- Horčica
- 100 ml paradajkového pyré
- 160 ml oleja
- 3 ČL cukru
- 1 PL sójovej omáčky
- 1 PL worčestrovej omáčky
- Soľ
- Čierne mleté korenie
Obloha:
- 1 šalátové srdiečko
- 100 g cherry paradajok (malé oválne)
- 1 čerstvá červená kapia – nie zaváraná
- 2 vajcia
- 200 g suchej salámy natenko nakrájanej
- 4 kyslé uhorky
Postup prípravy chlebíčkov:
- Rúru zapneme na 230 stupňov, necháme predhrievať a na dno rúry vložíme plech na pečenie.
- 100 g ražnej múky dáme do misky. Do druhej misky dáme 15 g droždia, ½ ČL cukru, 200 ml vody a zmiešame. Zvyšok droždia dáme do druhej misky, pridáme 1 ČL cukru a zalejeme 70 ml teplej vody. Prvý kvások pridáme k ražnej múke, premiešame a necháme kysnúť.
- Do misky dáme 65 g bielej múky, zalejeme 200 ml vriacej vody, premiešame do hladkej konzistencie. Druhý aktivovaný kvások primiešame k bielej múke s vodou. 10 minút necháme oba kvásky kysnúť pod fóliou. Potom obe zložky spojíme, premiešame a dáme do misy kuchynského robota.
- K rýchlemu kvásku pridáme 1 PL sladenky, 1,5 ČL soli, 1 ČL rasce, 3 PL oleja, 50 g ražnej múky a 285 g bielej múky podľa potreby. Miesime, kým sa cesto nezačne odliepať od stien misy.
- Cesto preložíme do štvorcovej sklenenej nádoby, ktorú sme vymazali olejom. Zakryjeme ju vrchnákom a necháme kysnúť v mise s teplou vodou. Po 15 minútach cesto v mise prevzdušníme prekladaním.
- Po vykysnutí vyberieme cesto na pomúčenú podložku. Cesto je riedke, prstami ho roztiahneme a zrolujeme do valca dĺžky plechu. Na plech na pečenie položíme z alobalu a zaváraninových pohárov vytvorenú priečku, aby sa nám chlieb neroztiekol. Nato dáme papier na pečenie, ktorý posypeme ražnou múkou.
- Chlieb položíme na plech a necháme podkysnúť pod kuchynskou utierkou.
- Po vykysnutí vložíme chlieb do rúry. Kocky ľadu vysypeme na plech na dne rúry, aby vznikla para. Pečieme na 220 stupňov 10 minút, potom znížime teplotu na 190 stupňov. Čas pečenia je približne 30 – 35 min. Po vybratí položíme chlieb na mriežku a vychladíme.
- Na šalát si očistíme mrkvu a zeler a dáme variť do slanej vody. Päť vajec dáme rovnako variť na tvrdo.
- Uhorky a syr nastrúhame na hrubom strúhadle. Cibuľu nakrájame na malé kocky a zalejeme vriacou vodou. Po chvíli scedíme.
- Do kastróla dáme olej, paradajkové pyré, cukor, 2 ČL horčice, sójovú a worčestrovú omáčku, soľ, korenie a povaríme 2-3 minúty. Necháme vychladiť.
- Do vyššej úzkej nádoby dáme 2 žĺtka, 1 ČL horčice, 1 ČL nálevu z uhoriek a 150 ml oleja. Ponorným mixérom vyšľaháme majonézu. K nej pridáme 2 PL jogurtu a uvarenú vychladenú omáčku.
- 3 vajcia ošúpeme a nastrúhame k uhorkám. Ostatné vajcia necháme na ozdobu. Zeleninu tiež vychladíme a nastrúhame.
- Šunku nakrájame na tenké rezance. Všetky zložky šalátu zmiešame s cibuľou a omáčkou s majonézou. Ak je zmes hustá, prilejeme trochu nálevu z uhoriek. Dochutíme soľou a korením podľa chuti.
- Chlieb nakrájame, natrieme šalátom a ozdobíme salámou, srdiečkami syra a kapie, vejárikom z uhorky, vajíčkom, paradajkou a šalátovými listami.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko