Šikovné ruky zvládnu upiecť aj domácu tortu, a to nie len narodeninovú, ale pokojne aj svadobnú. Prinášame inšpiráciu na domácu svadobnú tortu s orechovým korpusom, kávovým a maslovým krémom a čučoriedkami. No neznie táto kombinácia lahodne? Pokojne sa môžete receptom inšpirovať aj pri príprave torty k narodeninám, zdobenie je len na vás. Recept prináša Anka z relácie Pečie celé Slovensko.
Orechový korpus:
- 960 g hladkej múky
- 960 g práškového cukru
- 22 vajec
- 24 PL repkového oleja
- 30 g kypriaceho prášku do pečiva
- 200 g mandľovej múky
Kávový krém:
- 1 500 g mascarpone
- 750 g tučného tvarohu
- 500 g práškového cukru
- 150 g mandľového cukru
- 650 ml 33 % šľahačkovej smotany
- 1 kg čučoriedok
- 500 g mandľových lupienkov
- 250 g kryštálového cukru
- čučoriedkové pyré
Maslový krém:
- 5 bielok
- 300 g kryštálového cukru
- 400 g masla
Na ozdobenie:
- Špeciálna cukrová hmota na tvarovanie (izomalt)
- Oplátkový papier
- Ružová gélová farba
Postup prípravy torty:
- Korpus – bielky vyšľaháme s cukrom do peny a medzitým zmiešame olej so žĺtkami. Pridáme do vyšľahaných bielkov s cukrom. Nakoniec už len zľahka a ručne primiešame múku s kypriacim práškom a cesto rozdelíme do tortových foriem. Pečieme pri 160 stupňov 45-50 minút.
- Kávový krém – ručne rozmiešame mascarpone s tvarohom, primiešame cukor a zľahka kávu.
- Mandľový krokan – mandľové lupienky opečieme, v druhej panvici skaramelizujeme kryštálový cukor a karamelom zalejeme mandľové lupienky. Necháme vychladnúť. Vychladnuté rozsekáme.
- Maslový krém – bielky s cukrom rozpustíme nad parou, vyšľaháme a postupne pridávame maslo.
- Plnenie – korpus si pokropíme čučoriedkovým pyré, navrstvíme krém, čerstvé čučoriedky a mandľový krokan, takto opakujeme každé poschodie. Naplnenú tortu dáme zachladiť a obtrieme švajčiarskym maslovým krémom. Medzi poschodia uložíme izomaltové disky (rozpustený izomalt s ružovou gélovou farbou) a na tortu aplikujeme čipku z jedlého papiera. Papier si rozmixujeme s vodou a vyprážame na panvici.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko