Bravčové mäso už nie je výsadou iba nedeľného obeda v podobe klasických vyprážaných rezňov. Variácie bravčového mäsa možno nájsť v mnohých jedálničkoch a s obľubou si ho často pripravujeme aj doma. Ale, ako ho pripraviť rýchlo a bez starostí? Inšpirujte sa nami! Vyskúšali sme fantastický recept, ktorý chutí malým i veľkým.
Pred kúpou bravčového mäsa je dobré si rozmyslieť, čo si z neho chceme doma pripraviť. Z bravčovej panenky, cez bravčové karé či z bravčového stehna alebo lopatky, totiž možno uvariť množstvo jedál, ktoré sa ale odlišujú práve výberom mäsa. Chudšie alebo mäso prerastené tukom? Na náš recept je vhodné oboje!
Ktoré suroviny si treba pripraviť na pečené bravčové mäsko?
- 1000 - 1500 g bravčového mäsa vcelku (pre cca 4 - 6 osôb) - majte na pamäti, že mäso sa spečie, najmä ak si vyberiete napríklad bravčové stehno,
- olivový olej,
- zmes sušených a čerstvých byliniek,
- zemiaky,
- soľ + korenie.
Odporúčame: Kto povedal, že bravčová masť je nezdravá? Fakty, ktoré ťa dostanú!
Postup prípravy pečeného bravčového mäsa:
- Bravčové mäso vcelku som si namarinovala. Marinádu som si pripravila zo zmesi sušených a čerstvých byliniek, ktoré som zmiešala s olivovým olejom. Použila som všetky dostupné bylinky zo záhradky, ako napríklad pažítku, petržlenovú vňať, rozmarín, ligurček, a pridala som aj zmes sušených byliniek. Podľa chuti som pridala soľ a čerstvé mleté korenie.
- Takto namarinované mäso som nechala odstáť v chladničke niekoľko hodín.
- Pred pečením som mäso vytiahla z chladničky a nechala postáť ešte hodinku pri izbovej teplote.
- Mäso prikryté v zapekacej mise som vložila do rúry rozohriatej na 180 stupňov.
- Kým sa mäso pieklo, umyla som si zemiaky (čerstvé nové zemiaky v šupke) a nakrájala som si ich na štvrťky.
- Takto pripravené som ich dala variť do hrnca s osolenou vodou spolu s zelerovou vňaťou a kmínom.
- Po uvarení som zemiaky zliala a dala som ich prudko opiecť na grilovaciu panvicu s trochou oleja, kým neboli opečené dochrumkava. (Čas prípravy si regulujete sami podľa chuti členov vašej rodiny.)
- Zemiaky som podľa chuti okorenila a posypala čerstvou petržlenovou vňaťou.
Mäso sa dopieklo približne po hodine a pol. Spôsob podávania je na vás - ak máte radi klasiku, mäsko si nakrájajte a podávajte s iba uvarenými alebo aj opekanými zemiakmi.
Ak máte radi chrumkavú chuť mäsa, pokrájané kúsky mäsa dajte ešte krátko opiecť na rozpálenú grilovaciu panvicu. Zvýrazníte tak nielen štruktúru, ale aj chuť samotného mäsa.
A my vám prajeme dobrú chuť!
Neprehliadnite: Pečené bravčové rebierka: Odoláš tejto chutnej špecialite?