Rebarbora a jahody vytvárajú dokonalú dvojku, ktorá sa často uplatňuje napríklad v koláčoch. Ale čo tak takúto kombináciu použiť v pirohoch? Pirohy ani zďaleka nemusia byť len bryndzové. Presvedčte sa sami a pripravte si tieto rebarborové pirohy od Tomáša z relácie Pečie celé Slovensko.
Suroviny na cesto:
- 150 g hladkej múky
- 150 g polohrubej múky
- 350 g zemiakov
- Soľ
- 1 vajce
- 2 dl vody
Suroviny na plnku:
- Rebarbora
- 100 g jahôd
- 2 PL kryštálového cukru
Suroviny na omáčku:
- 200 g pomarančovej šťavy
- 80 g smotany na šľahanie 33 %
- 60 g limetkovej šťavy
- 6,5 g želatíny
- 30 g vody
- 30 g kryštálového cukru
Dekorácie:
- Limetková kôra z jednej limetky
- Pomarančová kôra z jedného pomaranča
- 100 g cukru
- Mäta
Postup prípravy pirohov:
- Plnka – Rebarboru si ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Jahody tiež nakrájame na malé kocky. Všetko dáme do hrnca a pridáme cukor. Podusíme maximálne 3-4min a necháme vychladiť.
- Hladkú múku rozmiešame s polohrubou múkou, pridáme uvarené pretlačené zemiaky, soľ, vajce a vodu podľa potreby a vypracujeme cesto. Cesto rozvaľkáme na múkou vysypanej doske. Rozvaľkané cesto si vykrojíme a do stredu dáme rebarborovú plnku.
- Pirohy preložíme a cesto okolo plnky popritláčame. Takto pripravené pirohy dáme do osolenej vriacej vody a zľahka zamiešame vareškou, aby sa neprilepili na dno. Keď voda začne vrieť a pirohy výjdu na povrch, vyberieme ich dierkovanou vareškou alebo sitkom a naukladáme na tanier.
- Poleva – Vodu a cukor si uvaríme na sirup. Šľahačku dáme zohriať na 70 stupňov a potom primiešame uvarený sirup, do toho napučanú želatínu, šťavu z pomaranča a limetky. Poriadne všetko spolu premixujeme ponorným mixérom. Precedíme a dáme do nádoby na výrobu šľahačky. Použijeme 2 bombičky.
- Zdobenie – Na tanier naukladáme pirohy dookola. Do stredu do misky si nastriekame polevu a na vrch si dáme kôru z limetky a pomaranča, ktorú sme mali celý čas v miske s cukrom a ozdobíme celé lístkami mäty.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko