RECEPT: Štedrý koláč z Pečie celé Slovensko

Štedrý koláč je naozaj štedrý. Ukrýva sa v ňom totiž niekoľko chutný plniek rôznych chutí. Každý si tak príde na svoje. Chýbať nebude maková a orechová plnka, ale ani svieži tvaroh a lekvár. A súťažiaci Ďoďo z relácie Pečie celé Slovensko koláč takto krásne dozdobil hviezdičkami z lineckého cesta. Pustíte sa do prípravy štedrého koláča i vy?

Suroviny na cesto:

  • 100 ml mlieka
  • 30 g kryštálového cukru
  • 30 g droždia
  • 800 g polohrubej múky
  • 3 žĺtky
  • 200 g masla
  • 1 ČL soli
  • 140 g kryštálového cukru

Maková plnka:

  • 200 ml mlieka
  • 200 g nesladeného mletého maku
  • 120 g cukru
  • Citrónová kôra

Orechová plnka:

  • 200 ml mlieka
  • 200 g mletých orechov
  • 90 g cukru

Lekvárová plnka:

  • 400 g slivkového lekváru
  • 2 PL rumu

Tvarohová plnka:

  • 500 g tučného mäkkého tvarohu
  • 120 g kryštálového cukru
  • 3 bielky

Hviezdičky z lineckého cesta:

  • 75 g hladkej múky
  • 75 g polohrubej múky
  • 100 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • ½ žĺtku
  • 10 g kakaa
chutný koláč

Zdroj: Pečie celé Slovensko

Postup prípravy štedrého koláča:

  1. Z mlieka, 30 g cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme aktivovať päť minút.
  2. Do kvásku pridáme žĺtky, múku, maslo, soľ a cukor a necháme podkysnúť minimálne 30 minút.
  3. Medzitým si pripravíme jednotlivé náplne. Lekvárovú pripravíme zmiešaním lekváru a rumu.
  4. Na makovú náplň v horúcom mlieku rozpustíme cukor a pridáme mak s citrónovou kôrou, ktorý povaríme dve minúty.
  5. Na orechovú plnku v horúcom mlieku rozpustíme cukor a pridáme orechy, ktoré povaríme dve minúty.
  6. Na tvarohovú náplň tvaroh zmiešame s cukrom a jemne primiešame bielkový sneh z troch vajíčok.
  7. Ak cesto stále kysne, máme čas na prípravu lineckého pečiva, ktoré vytvoríme zmiešaním surovín. Pre kakaové hviezdičky do polovice lineckého cesta zapracujeme aj kakao. Linecké cesto vyvaľkáme na hrúbku 4 mm, povykrajujeme a pečieme v rúre na 180 stupňoch 6 – 8 minút.
  8. Podkysnuté cesto rozdelíme na štyri časti. Každú časť vyvaľkáme do veľkosti 30 x 40 cm.
  9. Vrstvíme nasledovne – cesto, maková plnka, cesto, lekvárová plnka, cesto, orechová plnka, cesto a tvarohová plnka. Pečieme v rúre rozohriatej na 200 stupňov počas 45 minút.
  10. Po upečení ozdobíme pripravenými hviezdičkami, škoricou, badiánom a klinčekmi.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE