Blíži sa Veľká noc a s ňou aj veľkonočné pečenie. K tradičným druhom suchého pečiva patria aj vanilkové rožky, na ktorých si najviac pochutia najmä milovníci orechových dobrôt. Tieto tradičné orechové rožky obalené vo vanilkovom cukre si môžte pripraviť podľa receptu z Pečie celé Slovensko. Hor sa do pečenia!
Cesto na vanilkové rožky:
- 300 g masla
- 450 g hladkej múky
- 30 g vanilkového cukru
- 120 g práškového cukru
- 270 g mletých vlašských orechov
- 3 žĺtky
+ práškový cukor a vanilkový cukor na obaľovanie v pomere 1:1
Postup prípravy vanilkových rožkov:
- Zmiešajte maslo nakrájané na kocky s cukrami, pridajte preosiatu múku a mleté orechy (TIP – orechy pred mletím upečte na 150 °C do zlatista). Vychladnuté ich pomeľte. Budú mať výraznejšiu chuť.
- Na záver pridajte žĺtky a vytvorí sa Vám cesto.
- Dajte ho zachladiť, aby sa Vám s ním lepšie pracovalo.
- Z vychladnutého cesta si odoberajte menšie kusy. Ten si v rukách spracujte, vlastne ho zohrejete a vytvorte z neho vaľkaním valec. Vaľkajte rovnomerne oboma rukami.
- Určte si požadovanú dĺžku a odkrajujte rovnaké kusy, aby vaše rožky boli rovnakej veľkosti. Dodržujte aj rovnakú hrúbku valca.
- Rukami dotvorte-zatočte oba konca do tvaru rožka. Ukladajte ich na plech s papierom na pečenie.
- Pečte na 170 °C dokým okraje budú jemne zlatisté.
- Po vytiahnutí nechajte rožky vychladnúť na plechu. V opačnom prípade sa Vám budú lámať.
- Na záver ich obaľte v zmesi vanilkového a práškového cukru zmiešaného v pomere 1:1.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko