Prečo sme v zime náchylnejší na chrípku a prechladnutie? Táto otázka zaujíma nielen nás, ale aj mnohých vedcov. Tí prednedávnom spravili dokonca aj výskum, aby dokázali vedecky a exaktne odpovedať. A na čo prišli?
Výsledkom ich výskumu je, že za mnohé ochorenia v tomto období môže práve zima a náš nos. Náchylnosť na prechladnutie závisí totiž od toho, ako dobre máme vyvinutú obranyschopnosť, ktorej reakcie sú vrodené v nose. Ten ale v zime býva znecitlivený, čo môže byť problém.
Hlavné dôvody respiračných ochorení
- Prvým je, že trávime viac času v uzavretých priestoroch, blízko seba, takže máme dlhší osobný kontakt. Vírusy tak k sebe majú bližšie a je väčšia pravdepodobnosť, že sa nakazíme a zostaneme chorí.
- Druhý dôvod súvisí s vlhkosťou. Keď sa vírusy prenášajú z jednej osoby na druhú, v uzavretých priestoroch majú k sebe zvyčajne veľmi blízko. Pre zimné obdobie je typická nízka vlhkosť, pričom práve to malé množstvo vlhkosti obklopuje vírus. Keď sa ale vlhkosť vyparí, vírus zostane vo vzduchu dostatočne dlhý čas, preto hrozí väčšie riziko nákazy.
Chrípkové obdobie už je tu!
Niektoré prírodné látky majú antibakteriálne vlastnosti, vrátane cesnaku, zázvoru a medu. POZOR - aj keď môžu byť prospešné ako súčasť vyváženej stravy, nenahrádzajú lieky na predpis.
Niektoré rastlinné extrakty, éterické oleje a dokonca aj potraviny majú antibiotické vlastnosti.
- Napríklad niektoré výťažky z potravín a zeleniny môžu zabrániť rastu baktérií v potravinách.
- To zahŕňa cesnak, med a niektoré bylinky - teda účinná prírodná liečba a obľúbené prírodné liečivá.
Podpora imunitného systému - aká je ideálne prevencia chrípky?
Väčšina ľudí prechladne v zime alebo na jar, no prechladnúť je možné kedykoľvek počas roka.
Za ideálnych podmienok mnohé vírusy vydržia dlhšie pri nižších teplotách.
- V miernych teplotných pásmach sa chrípková sezóna zvyčajne vyskytuje s chladnejšími mesiacmi.
- V trópoch je ale chrípka často spojená s obdobiami dažďov a môže sa vyskytovať počas celého roka alebo vykazovať vrcholy v zimných mesiacoch.
- Nedostatok pravidelného vystavovania sa slnečnému žiareniu počas chladnejších mesiacov môže tiež ovplyvniť náš imunitný systém, čo má negatívny vplyv na našu obranyschopnosť proti chorobám a prechladnutiam.
Najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť prechladnutiu, je:
- pravidelne si umývať ruky mydlovou vodou po dobu najmenej 20 sekúnd,
- nedotýkať sa neumytými rukami tváre, očí, nosa alebo úst,
- vyhýbať sa blízkemu kontaktu s tými, ktorí kašlú a kýchajú,
- pravidelne dezinfikovať povrchy v domácnosti, ktorých sa často dotýkame, ako sú napríklad zábradlia alebo kľučky na dverách.
Neprehliadnite: Vieme, aké sú najlepšie potraviny pre mozog! Jete ich dostatok?
Zdroj: Depositphotos
Doplnky výživy
Okrem vitamínov môžeme náš imunitný systém posilniť veľmi jednoducho a účinne konzumáciou tých správnych potravín.
Posilnenie imunitného systému podporujú aj takzvané superpotraviny, ktorým sa naša imunita určite poďakuje.
- Nie je to napríklad iba vitamíny c, b, e, cibuľa cesnak či ovocie zelenina, ale aj mnohé ďalšie!
- Prevencia chrípky, ako aj liečba chrípky vám s nimi pôjde oveľa jednoduchšie.
- Vírus chrípky či bolesť hrdla - zabojujte proti nim tými správnymi superpotravinami.
Medzi tie najobľúbenejšie patria:
- cesnak,
- med,
- oregano,
- tymián,
- levanduľa,
- zázvor,
- echinacea,
- brusnice,
- jablčný ocot,
- esenciálny olej,
- kokosový olej,
- klinčeky,
- kvasené potraviny,
- sudová kapusta,
- grapefruitové jadierka,
- citrón,
- goji,
- granátové jablko,
- avokádo,
- čaj z kurkumy,
- čaj z anýzu,
- chia semienka,
- zdravé tuky a podobne.
Odporúčame aj: Ceramidy v kozmetike – aký účinok majú na suchú pleť?
Zdroj: Depositphotos
1. Cesnak
Kultúry na celom svete už dlho uznávajú cesnak pre jeho preventívne a liečivé účinky. Výskum zistil, že účinok cesnaku je aj proti mnohým formám baktérií, vrátane Salmonella a Escherichia coli (E. coli). Dokonca sa uvažovalo o použití cesnaku proti multirezistentnej tuberkulóze.
Cesnak je vo všeobecnosti bezpečný na požitie, ale POZOR - veľké dávky môžu spôsobiť vnútorné krvácanie.
- Za prijateľné dávkovanie sa považujú až dva strúčiky cesnaku denne.
- Ak užívate cesnakový doplnok, určite dodržujte uvedené pokyny na dávkovanie.
- Ak užívate lieky na riedenie krvi, pred použitím cesnaku ako antibiotika sa poraďte so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.
- Veľké dávky cesnaku môžu zosilniť účinky tohto lieku.
- Cesnakový koncentrát môžete aplikovať aj priamo na ranu.
2. Kurkuma
Kurkuma sa používa ako korenie a potravinárske farbivo, dodáva jedlu chuť aj farbu. Konzumuje sa ale aj pre svoje zdravotné benefity, ktoré sa takmer všetky pripisujú kurkumínu ako hlavnej aktívnej zložke.
Benefity konzumácie a užívania kurkumy sú:
- Kurkuma znižuje zápal – chronický zápal je spojený s mnohými chorobami. Štúdie ukazujú, že doplnky kurkumínu môžu znižovať hladiny zápalových markerov a pomáhajú liečiť alebo znižovať príznaky zápalových zdravotných stavov, ako je zápalové ochorenie čriev, artritída, psoriáza, depresia a ateroskleróza.
- Kurkuma je antioxidant – kurkumín a ďalšie kurkuminoidy sú silné antioxidanty, ktoré môžu zlepšiť váš antioxidačný stav. Antioxidanty chránia pred poškodením buniek voľnými radikálmi, ktoré sú spojené so zdravotnými stavmi, ako je cukrovka, srdcové choroby a rakovina.
- Kurkuma zlepšuje funkciu krvných ciev – štúdie naznačujú, že doplnky kurkumínu môžu podporovať dilatáciu (rozšírenie) krvných ciev, zvýšenie prietoku krvi a zníženie krvného tlaku.
- Kurkuma znižuje riziko srdcového infarktu – môže tiež znížiť riziko srdcového infarktu, pravdepodobne prostredníctvom svojich protizápalových účinkov a zlepšením hladiny cholesterolu.
- Kurkuma má aj protirakovinové vlastnosti – kurkumín môže pomôcť spomaliť rast rakovinových buniek. Súčasný výskum skúma potenciál kurkumínu pri liečbe rôznych druhov rakoviny, vrátane rakoviny prsníka, prostaty, pankreasu, konečníka a pľúc.
- Kurkuma podporuje aj neurologické zdravie – kurkumínové doplnky môžu zlepšiť príznaky neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba, roztrúsená skleróza a demencia.
Čaj z kurkumy
Čerstvú kurkumu možno v chladničke v ochrannom obale skladovať až po dobu 6 mesiacov.
- Dá sa aj zamraziť alebo nastrúhaná povariť a nasušiť.
- Vzniknutá hmota sa pomelie alebo podrví v mažiari na jemný prášok.
Pri príprave čaju z kurkumy nechajte ideálne čerstvú kurkumu vylúhovať 10minút, nechajte vychladnúť a čaj popíjajte počas celého dňa.
Tip pre vás: Najlepší spôsob, ako urobiť životne dôležité rozhodnutie
Zdroj: Depositphotos
3. Zázvor
Zázvor je taktiež uznávaný ako prírodné antibiotikum. Niekoľko štúdií preukázalo schopnosť zázvoru bojovať proti mnohým kmeňom baktérií. Výskumníci tiež skúmajú silu zázvoru v boji proti nevoľnosti a pri znižovaní hladiny cukru v krvi.
Koreň zázvoru (nazývaného aj ďumbieru) sa najčastejšie pridáva postrúhaný do čaju. Ale aj zázvorový sirup je jeden z účinných domácich receptov, ktorý funguje ako prírodné antibiotikum, ako aj prevencia proti chrípke.
4. Med
Už od čias Aristotela sa med používal ako masť, ktorá napomáha hojeniu rán a vyťahuje infekciu. Zdravotníci dnes zistili, že pomáha pri liečbe chronických rán, popálenín, vredov, preležanín a kožných štepov. Napríklad výsledky štúdie z roku 2016 ukazujú, že medové obklady môžu pomôcť pri hojení rán.
- Antibakteriálne účinky medu sa zvyčajne pripisujú obsahu peroxidu vodíka.
- Manuka med však bojuje proti baktériám, hoci má nižší obsah peroxidu vodíka.
- Okrem antibakteriálnych vlastností môže med pomôcť pri hojení rán poskytnutím ochranného povlaku, ktorý podporuje vlhké prostredie.
- Med má tiež vysoký obsah cukru, ktorý môže pomôcť zastaviť rast niektorých baktérií. Okrem toho má med nízke pH. To funguje tak, že odvádza vlhkosť od baktérií, čo spôsobuje, že sa baktérie dehydrujú a odumierajú.
Ak chcete použiť med ako antibiotikum, aplikujte ho priamo na ranu alebo infikovanú oblasť. Med môže pomôcť zabiť baktérie a pomôcť pri procese hojenia. Ak je to možné, rozhodnite sa pre surový Manuka med. Táto forma medu ponúka najviac zdravotných výhod.
- Môžete tiež požiť med na pomoc pri liečbe vnútorných infekcií.
- Jednoducho prehltnite celú polievkovú lyžicu alebo ju zamiešajte do horúcej šálky bylinkového čaju, aby ste získali upokojujúcu pochúťku.
- Med je vo všeobecnosti bezpečný na použitie na pokožku alebo v tele, ale POZOR - nikdy nedávajte med dojčatám mladším ako 1 rok.
5. Fermentované potraviny
Samotný proces fermentovania využíva na konzervovanie jednotlivých potravín mikróby – baktérie a kvasinky, týchto sa ale netreba báť! Sú to totiž zdraviu prospešné mikroorganizmy, ktoré sa živia cukrom a pritom aj podporujú zdravie čriev. Fermentované potraviny podporujú celkové zdravie organizmu.
Zdravie čriev je prepojené nielen so správnym fungovaním metabolizmu, ale súvisí aj so zdravým imunitným systémom či dokonca aj so správnou mozgovou činnosťou. Fungujúce črevá jednoducho podporujú ako fyzické, tak aj psychické zdravie človeka.
Ak ste fermentované potraviny ešte nezaradili do svojho jedálnička, tak to skúste prehodnotiť. A prečo?
- Sú ľahko stráviteľné.
- Majú vyššiu výživovú hodnotu.
- Príprava niektorých z nich vychádza zo slovenskej tradície.
- Sú bohatým zdrojom enzýmov, vitamínov a probiotických kultúr.
Kyslá kapusta
Kyslá kapusta je mimoriadne obľúbená surovina v mnohých slovenských domácnostiach. Vzniká fermentáciou baktériami mliečneho kvasenia, pričom má nízky obsah kalórií, ale obsahuje dostatok vlákniny, vitamínu C a K. Kyslá kapusta je považovaná za vitamínovú bombu, nakoľko dokáže výrazne posilniť obranyschopnosť organizmu a je bohatá na živé kultúry.
Čierny cesnak
Táto typická ingrediencia ázijskej kuchyne vám prospeje viac ako náš klasický biely cesnak. Nejde pritom o samostatný druh cesnaku, ale obyčajný „náš" biely cesnak, ktorý sa niekoľko týždňov fermentoval v špeciálnej komore, v ktorej získava svoju čiernu farbu. Touto fermentáciou sa znižuje výrazná štipľavá chuť cesnaku. Čierny cesnak má dokonca sladkastú chuť a jeho konzistencia je šťavnatá a mazľavá. Čierny cesnak nedráždi žalúdok, a preto si ho môžu dopriať aj ľudia, ktorým biely cesnak nerobí dobre.
Kombucha
Kombucha je čajový kvas z huby, ktorý využíva fermentáciu predovšetkým na podporu rastu dobrých baktérií. Tieto baktérie menia cukor v čaji na alkohol a aj keď kombucha obsahuje nízku hladinu alkoholu, nespôsobuje intoxikáciu. Fermentovaný kombuchový čaj je plný antioxidantov bojujúcich proti voľným radikálom, a teda aj proti zápalom či rakovine.
Kefír
Kefír je druh kultivovaného mliečneho produktu, ktorý sa vyrába pridaním kefírových zŕn do mlieka, ktoré sa skladajú z kombinácie kvasiniek a baktérií. Kefír má antibakteriálne účinky, ktorými chráni organizmus pred škodlivými baktériami a plesňami. Navyše, upravuje aj črevnú mikroflóru, vďaka čomu si ho môžu dopriať aj ľudia, ktorí trpia slabšou formou intolerancie na laktózu. Je veľmi zdravý aj vďaka tomu, že obsahuje vysoký podiel vitamínov B12 a K2, vápnik, horčík a esenciálne aminokyseliny.
Miso a tempeh
V našich končinách je miso známe predovšetkým v podobe miso polievky. Tempeh poznajú hlavne vegáni a vegetariáni, a to ako náhradu mäsa. Tieto potraviny sú založené na báze sóje, pričom najpopulárnejšie sú v japonskej kuchyni. V tomto prípade proces fermentácie sóje uvoľňuje prospešné peptidy, a to aminokyseliny, ktoré pomáhajú regulovať telesné funkcie. Tieto bioaktívne peptidy pomáhajú znížiť riziko cukrovky a rakoviny, ale bojujú aj proti infekciám a znižujú vysoký krvný tlak.
Fermentovaná zelenina
Na Slovensku patria k najobľúbenejším fermentovaným druhom zeleniny kapusta a uhorky. Často ich konzumujeme aj samotné a bez toho, aby sme vopred poznali ich vplyv na zdravie. Okrem kapusty či uhoriek sa však dajú fermentovať aj iné druhy zeleniny, ako napríklad brokolica, karfiol, repa, zázvor, baklažán či klíčky horčice.