Ešte v roku 2022 schválila Európska komisia konzumáciu cvrčkov domácich (Acheta domesticus) ako nových potravín na jednotnom trhu Európskej únie. Európska komisia zároveň uviedla, že cvrček domáci a jeho konzumácia je v poradí už tretí „schválený" hmyz na konzumáciu vo všetkých členských štátoch Európskej únie.
Rok predtým Európska komisia oficiálne povolila konzumáciu aj ďalšieho hmyzu, a to sušených žltých múčnych červov a saranču sťahovavú. V prípade cvrčka domáceho ako potraviny môže ísť o jeho mnohé podoby – na európskom trhu je k dispozícii celý, mrazený, sušený alebo vo forme prášku.
Hmyz ako bielkovinová potravina
Organizácia spojených národov a jedna z jej organizácii – Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo vo svojich správach za posledné roky uvádza, že sa konzumácia hmyzu odporúča, pretože hmyz je:
- výživný,
- zdravý,
- obsahuje vysoký podiel tuku,
- bielkovín,
- vitamínov,
- minerálov,
- vlákniny.
Hmyz preto môže tvoriť a aj tvorí časť dennej stravy stoviek miliónov ľudí na celom svete.
V kontexte stratégie Európskej únie Z farmy na stôl je hmyz určený za alternatívny zdroj bielkovín, ktorý by mohol uľahčiť prechod k udržateľnejšiemu potravinovému systému na celom svete.
Odporúčame: Biologický vek: Čo znamená a ako si ho správne vypočítať?
Zdroj: Depositphotos
Prášok z cvrčka
Cvrček sa na váš tanier môže dostať ako prášok, a to aj ako súčasť iných potravín či ingrediencií. Čiastočne odtučnený prášok z cvrčka je za navrhovaných podmienok používania a v prípustných množstvách dokonca bezpečný.
Čiastočne odtučnený prášok z cvrčka spĺňa podmienky na jeho umiestnenie na trh v súlade s nariadením Európskej únie, pokiaľ sa používa napríklad aj vo:
- viaczrnnom chlebe alebo viaczrnných rožkoch,
- krekroch a/alebo chlebových tyčinkách,
- cereálnych tyčinkách,
- suchých premixoch na pečenie,
- sušienkach,
- výrobkoch na báze sušených plnených alebo neplnených cestovín,
- omáčkach,
- spracovaných zemiakových výrobkoch,
- strukovinových a zeleninových jedlách,
- pizzi,
- výrobkoch na báze cestovín,
- sušenej srvátke,
- analógoch mäsa,
- polievkach a polievkových koncentrátoch alebo práškoch,
- snackoch na báze kukuričnej múky,
- nápojoch podobných pivu,
- čokoládových cukrovinkách,
- orechoch a olejnatých semenách,
- iných snackoch ako sú lupienky,
- mäsových prípravkoch.
Neprehliadnite: Ako ušetriť na elektrine? Vyskúšajte naše tipy a peňaženka sa vám poďakuje!
Zdroj: Depositphotos
Cvrčky na jedenie a prípadné alergické reakcie
Na označení potravín, ktoré obsahujú čiastočne odtučnený prášok z cvrčka, sa musí v zmysle nariadenia Európskej komisie uviesť informácia, že táto zložka môže vyvolať alergické reakcie u spotrebiteľov so známymi alergiami na:
- kôrovce,
- mäkkýše a výrobky z nich,
- ako aj na prachové roztoče.
Táto informácia musí byť uvedená v tesnej blízkosti zoznamu všetkých zložiek.
Odporúčame aj: Ktoré bezdetné celebrity nezatúžili po deťoch? Tieto sa vydali inou cestou!