Recept na šťavnaté jablkové pité – chutí ako od babičky!

Jablká patria k našim tunajším plodom, preto by mali mať i pevné miesto v našich jedálničkoch. Obsahujú ohromné množstvo vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre správnu činnosť čriev a pravidelné vyprázdňovanie. Vláknina má však i priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu. Jablká okrem toho nášmu telu doplnia aj vitamín C, draslík, horčík, mangán či niektoré vitamíny skupiny B. Preto sa oplatí zahryznúť do jablka hoci aj každý deň. 

Jablká sú navyše skvelou ingredienciou do rôznych múčnikov a dezertov. Hoc aj obyčajná bublanina sa vďaka tomuto ovociu môže premeniť na šťavnatú pochúťku. Ak je však v našich končinách známa nejaká dobrota z jabĺk, tak je to bezpochyby lahodné jablkové pité. Len ťažko uveriť tomu, že by tento tradičný koláčik našich mám a babičiek niekto nepoznal. A ak ste s ním náhodou doteraz ešte nemali tú česť, neváhajte si ho pripraviť podľa receptu nižšie. Neoľutujete!

Pozri aj: Toto sú najlepšie slané recepty z kysnutého cesta! Vyskúšaš?

jablkový koláč

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Katarína Kačuriková

Budete potrebovať:

  • 400 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g masla
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 1 dcl mlieka
  • štipku soli
  • ½ prášku do pečiva
  • jablká (asi 12 stredne veľkých)
  • škoricu

Postup prípravy:

  1. Ako prvé si zo všetkých ingrediencií, okrem jabĺk a škorice, vypracujeme cesto, ktoré necháme v chladničke chvíľku stuhnúť.
  2. Počas toho si ošúpeme všetky jablká a nahrubo ich nastrúhame. 
  3. K jablkám podľa chuti pridáme mletú škoricu, prípadne ich podľa potreby aj osladíme cukrom.
  4. Stuhnuté cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme na 2 časti. Obe časti vyvaľkáme tak, aby približne zodpovedali tvaru a veľkosti plechu, v ktorom budeme pité piecť.
  5. Následne si plech vymastíme a vysypeme múkou. Potom naň položíme jednu polovicu vyvaľkaného cesta.
  6. Navrstvíme jablká a tie prikryjeme druhým vyvaľkaným cestom. Cesto pred vložením do rúry poprepichujeme vidličkou.
  7. Jablkové pité pečieme dozlatista pri teplote 180 °C asi 20 až 25 minút.
  8. Po ochladnutí posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať. Dobrú chuť!
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE