Dali by ste si skôr cesnakové slimáky alebo škvarkové pagáče? A možno by u vás vyhrali syrové tyčinky. Nech už dostanete chuť na ktorúkoľvek slanú dobrotu, upiecť si ju môžete podľa Nadinho receptu z Pečie celé Slovensko. Tieto slané pochúťky z poctivého kysnutého cesta sú skvelou voľbou na párty či oslavu a určite si na nich pochutná aj návšteva. A najlepšie je, že ich príprava vôbec nie je náročná!
Suroviny na cesto:
- 1,4 kg hladkej múky
- 600 ml vody
- 2 ks droždia
- 4 čajové lyžičky soli
- 2 polievkové lyžice cukru
- 75 g masla
- 1 žĺtok
Postup: Z vody, cukru a droždia si urobíme kvások. Necháme 10 minút odpočívať. Zatiaľ si zmiešame múku so soľou. Prilejeme kvások, žĺtok a rozpustené maslo. Miesime do momentu, kým cesto nelepí. Necháme 30 minút kysnúť na teplom mieste.
1. Škvarkové pagáče
- 250 g pomletých škvariek
- 1 uvarený postrúhaný zemiak
- soľ podľa potreby
- vajíčko a strúhaný syr grand moravia na dokončenie
Postup: Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, ktorý potrieme škvarkovo-zemiakovou zmesou do 2/3. Preložíme ako papier. Znovu potrieme do 2/3 a preložíme. Rozvaľkáme, ešte raz preložíme a vyvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm. Vykrajujeme kolieska, ktoré necháme ešte 20 minút podkysnúť, potrieme vajíčkom a posypeme syrom. Pečieme cca 20 minút na 200 °C.
2. Cesnakové slimáky
- 150 g masla
- 3 strúčky cesnaku
- 1 lyžička soli
- 1 žĺtok
- sezam na posypanie
Postup: Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik. Maslo vymiešame so žĺtkom, soľou a pretlačeným cesnakom. Natrieme na cesto, zatočíme do rolády, ktorú navrchu potrieme ešte trochou plnky, nakrájame cik-cak na trojuholníčky, posypeme sezamom. Pečieme cca 20 minút na 200 °C.
3. Syrové tyčinky
- 125 g masla
- 1 lyžica kyslej smotany
- 150 g strúhaného syra Grand Moravia
- olej a mak na dokončenie
Postup: Cesto rozdelíme na 2 časti. Vyvaľkáme rovnaké obdĺžniky. Povolené maslo vymiešame s kyslou smotanou a nastrúhaným syrom. Natrieme na prvý plát, prikryjeme druhým. Narežeme na pruhy cca 2,5 cm hrubé, ktoré zatočíme. Potrieme olejom a posypeme makom. Pečieme cca 20 minút na 200 °C.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko