Tento Nadin domáci chlebík, ktorý upiekla v relácii Pečie celé Slovensko, vyzerá skrátka famózne. Nie je to len taký obyčajný chlieb. Je ozvláštnený o chutné pekanové orechy aj sladkasté figy. Ak si ho chcete upiecť, postupujte podľa receptu nižšie. Vychutnať si ho môžete napríklad aj s domácou paštétou z kačacích pečienok.
Suroviny:
- 600 g hladkej pšeničnej múky
- 100 g hladkej celozrnnej pšeničnej múky
- 100 g žitnej celozrnnej múky
- 400 ml vody
- 1 polievková lyžica medu
- 42 g droždia
- troška cukru
- 4 čajové lyžičky soli
- 100 pekanových orechov
- 100 g sušených fíg (mäkkých)
Postup:
Z teplej vody, trošky cukru a droždia si necháme vzísť kvások. Medzitým si v rúre opečieme orechy na 8 až 10 minút pri 150 stupňoch. Zmiešame si spolu všetky múky, pridáme soľ, med a kvások. Vypracujeme hladké cesto, do ktorého nakoniec pridáme nasekané orechy a figy. Necháme 40 minút kysnúť. Následne spracujeme bochník chleba, ktorý opäť necháme ďalšiu polhodinku vykysnúť.
Zľahka pomúčime a žiletkou ozdobne nakrojíme. Rúru rozohrejeme na 250 stupňov, v spodnej časti necháme starší plech. Vložíme náš chlebík a do staršieho plechu vylejeme 150 ml teplej vody. Ihneď zavrieme, stiahneme teplotu na 235 stupňov a pečieme 15 minút. Následne teplotu stiahneme na 200-210 stupňov a dopekáme ďalšiu polhodinu. Po zaklepaní na korku musí zvoniť. Ihneď dáme na mriežku vychladnúť.
Domáca paštéta z kačacích pečienok
- 200 g kačacie pečienky
- 50 ml šľahačka
- 75 g maslo
- 1 lyžica koňak
- 1 vetvička tymianu
- 1/2 šalotky
- soľ, korenie
- rozpustené maslo, guľôčky ružového korenia na ozdobu
Postup: Na troche masla orestujeme šalotku do zlatista. Potom pridáme očistené a na kocky nakrájane pečienky a tymian a pár minút restujeme, koňak necháme vyvariť. Osolíme, okoreníme. Zalejeme šľahačkou a minútu povaríme. Ešte horúce rozmixujeme a po kúskoch pridávame maslo.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko