Z času na čas má človek chuť zamaškrtiť si na niečom, hoc aj nie úplne zdravom. A tým niečím môžu byť napríklad aj tradičné domáce šišky. Samozrejme, ide o kalorickejšiu dobrotu, no keď si ju nedoprajeme dennodenne, tak prečo nie? Chutné šišky s tvarohom a višňami si môžete raz-dva pripraviť podľa receptu z relácie Pečie celé Slovensko. Dobrú chuť!
Odporúčame: RECEPT: Orechové laskonky z Pečie celé Slovensko
Suroviny na cesto:
- 200 g plnotučné mlieko, vlažné
- 7 g suchého droždia
- 50 g vajec
- 320 g polohrubej múky
- 50 g cukru krupica
- ½ ČL jemnej soli
- 42 g masla izbovej teploty
- Olej na vyprážanie
Ganáž:
- 110 g smotana
- 65 g čokoláda horká
- 65 g čokoláda mliečna
- 25 g maslo
Suroviny na tvarohovú náplň:
- 100 g tvaroh jemný
- 50 g pochúťková smotana kyslá
- 60 g med
- ½ ks vanilkový lusk
- ½ ks citrónová kôra
Višne:
- 250 g višne mrazené
- 100 g višňové pyré
- 60 g med
- 20 g griotka
Postup prípravy domácich šišiek
Cesto:
-
Zmiešajte ½ vlažného mlieka so štipkou cukru a vsypte droždie.
- Prelejte do misy od mixéru s hákom. Pridajte vajce a druhú polovicu mlieka premiešajte.
- Pridajte múku, cukor a soľ a miešajte na pomalom stupni kým sa suroviny nespoja.
- Pridajte maslo a miešajte na strednej rýchlosti.
- Nechajte vykysnúť 45 min, alebo kým nezdvojnásobí objem.
- Rozdeľte na 10 častí a vytvarujte guličky.
- Nechajte vykysnúť 15 minút.
- Pred dokysnutím vytvarujte pohárom jamku.
- Nechajte dokysnúť
- Vyprážajte z obidvoch strán do zlatista na teplote 170 °C.
Ganáž:
-
Smotanu zohrejeme pod bod varu.
- Pridáme maslo a čokoládu.
- Dôkladne rozmiešame.
Tvarohová náplň:
- Tvaroh premiešame s pochúťkovou smotanou.
- Pridáme med, citrónovú šťavu, vanilkový lusk.
- Vymiešame hladkú náplň.
Višne:
- Višňové pyré, med, višne krátko povaríme, redukujeme vodu.
- Dochutíme griotkou.
- Omáčka musí mať hustejšiu konzistenciu.
Ďalší postup:
-
Namočte do polovice šišku jamkou do čokolády.
- Jamku naplňte tvarohom a polejte višňami.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko