RECEPT: Malinové tiramisu z Pečie celé Slovensko

Tiramisu patrí k najobľúbenejším dobrotám z talianskej kuchyne, známe je po prakticky celom svete. Milovníci kávy kúsku tiramisu určite nepovedia nie, keďže v tomto zákusku dominuje práve kávová chuť, ale aj lahodná chuť mascarpone. Pripraviť sa však dá na mnohé netradičné spôsoby, napríklad aj s malinami. V takejto verzii pripravila tiramisu Dominika v relácii Pečie celé Slovensko. Ak skúsite, neoľutujete. 

Piškóty:

  • 120 g hladkej múky
  • 5 vajec
  • 60 g práškového cukru
  • 30 g kryštálového cukru

Krém:

  • 200 g mascarpone
  • 180 g kryštálového cukru
  • 5 vajec (3 bielky, 5 žĺtok)

Ďalšie ingrediencie na tiramisu:

  • 2 PL Instantná káva
  • 0,2 dcl mandľového likéru
  • 0,2 dcl kakaového likéru
  • 100 g kakao
  • 500 g čerstvých malín
  • 50 g horkej čokolády
  • Čerstvá mäta

Postup prípravy malinového tiramisu:

  1. Oddelíme žĺtky od bielkov. V jednej mise vyšľaháme do tuha bielky s 30 g kryštálového cukru a v druhej miske zmiešame žĺtky s práškovým cukrom. Žĺtkovú zmes pomaly metličkou vmiešame do bielkovej zmesi. Snažíme sa zachovať vzduch, ktorý sme vhnali do bielok. Na záver vmiešame preosiatu hladkú múku.
  2. Cestom naplníme cukrárske vrecko s okrúhlou špičkou a na plech, vystlaný papierom, nanášame piškóty ľubovoľne, podľa veľkosti a tvaru. Ja som si cesto rozdelila na dve časti. Druhú časť cesta som vložila do formy na pečenie (priemer 20cm), aby som dostala jeden veľký piškót a mohla si upečený piškót vykrojiť podľa veľkosti pohárika, do ktorého budeme vrstviť tiramisu.
  3. Počas toho, ako sa budú piecť piškóty,  uvaríme si instantnú kávu, aby nám stihla vychladnúť. Do kávy prilejeme mandľový likér cca 0,2 dcl a 0,1 dcl kakaového likéru.
  4. Päť žĺtkov s kryštálovým cukrom šľaháme ručným mixérom do peny. Z troch bielkov si zatiaľ vyšľaháme tuhý sneh. K žĺtkom s cukrom pomaly metličkou zapracujeme 500 g mascarpone. Na záver k tejto zmesi, opatrne opäť metličkou, zapracujeme tuhý sneh tak, aby bol krém stále nadýchaný.
  5. Nachystáme si poháre, do ktorých chceme vrstviť tiramisu. Na spodok pohára dáme naše upečené piškóty a zalejeme pripravenou vychladnutou kávou. Krém si vložíme do cukrárskeho vrecka a dáme centimetrovú vrstvu krému. Maliny prekrojíme na polovicu a pritlačíme ich po bokoch pohára. Vrstvu opäť zopakujeme (piškót-káva-krém-maliny). Na záver vrch posypeme kakaom.
  6. Na ozdoby si v mikrovlnke roztopíme čokoládu a vylejeme na plech vystlaný papierom alebo fóliou. Špáradlom môžeme na čokoláde spraviť rôzne vzory. Dáme stuhnúť do chladničky. Po stuhnutí vyberieme a nalámeme ju. Nalámané kúsky vložíme navrch pohára a dozdobíme malinou a mätou.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE