Tiramisu patrí k najobľúbenejším dobrotám z talianskej kuchyne, známe je po prakticky celom svete. Milovníci kávy kúsku tiramisu určite nepovedia nie, keďže v tomto zákusku dominuje práve kávová chuť, ale aj lahodná chuť mascarpone. Pripraviť sa však dá na mnohé netradičné spôsoby, napríklad aj s malinami. V takejto verzii pripravila tiramisu Dominika v relácii Pečie celé Slovensko. Ak skúsite, neoľutujete.
Piškóty:
- 120 g hladkej múky
- 5 vajec
- 60 g práškového cukru
- 30 g kryštálového cukru
Krém:
- 200 g mascarpone
- 180 g kryštálového cukru
- 5 vajec (3 bielky, 5 žĺtok)
Ďalšie ingrediencie na tiramisu:
- 2 PL Instantná káva
- 0,2 dcl mandľového likéru
- 0,2 dcl kakaového likéru
- 100 g kakao
- 500 g čerstvých malín
- 50 g horkej čokolády
- Čerstvá mäta
Postup prípravy malinového tiramisu:
- Oddelíme žĺtky od bielkov. V jednej mise vyšľaháme do tuha bielky s 30 g kryštálového cukru a v druhej miske zmiešame žĺtky s práškovým cukrom. Žĺtkovú zmes pomaly metličkou vmiešame do bielkovej zmesi. Snažíme sa zachovať vzduch, ktorý sme vhnali do bielok. Na záver vmiešame preosiatu hladkú múku.
- Cestom naplníme cukrárske vrecko s okrúhlou špičkou a na plech, vystlaný papierom, nanášame piškóty ľubovoľne, podľa veľkosti a tvaru. Ja som si cesto rozdelila na dve časti. Druhú časť cesta som vložila do formy na pečenie (priemer 20cm), aby som dostala jeden veľký piškót a mohla si upečený piškót vykrojiť podľa veľkosti pohárika, do ktorého budeme vrstviť tiramisu.
- Počas toho, ako sa budú piecť piškóty, uvaríme si instantnú kávu, aby nám stihla vychladnúť. Do kávy prilejeme mandľový likér cca 0,2 dcl a 0,1 dcl kakaového likéru.
- Päť žĺtkov s kryštálovým cukrom šľaháme ručným mixérom do peny. Z troch bielkov si zatiaľ vyšľaháme tuhý sneh. K žĺtkom s cukrom pomaly metličkou zapracujeme 500 g mascarpone. Na záver k tejto zmesi, opatrne opäť metličkou, zapracujeme tuhý sneh tak, aby bol krém stále nadýchaný.
- Nachystáme si poháre, do ktorých chceme vrstviť tiramisu. Na spodok pohára dáme naše upečené piškóty a zalejeme pripravenou vychladnutou kávou. Krém si vložíme do cukrárskeho vrecka a dáme centimetrovú vrstvu krému. Maliny prekrojíme na polovicu a pritlačíme ich po bokoch pohára. Vrstvu opäť zopakujeme (piškót-káva-krém-maliny). Na záver vrch posypeme kakaom.
- Na ozdoby si v mikrovlnke roztopíme čokoládu a vylejeme na plech vystlaný papierom alebo fóliou. Špáradlom môžeme na čokoláde spraviť rôzne vzory. Dáme stuhnúť do chladničky. Po stuhnutí vyberieme a nalámeme ju. Nalámané kúsky vložíme navrch pohára a dozdobíme malinou a mätou.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko