Ktoré tradičné zákusky, ktoré sa na Slovensku bežne objavujú na slávnostných stoloch, máte najradšej vy? Možno sú do krémeše, veterníky, punčové rezy či likérové špice. A možno nikdy neodoláte klasike známej ako opitý Izidor. Táto fantastická čokoládovo-orechová dobrota je skrátka famózna. Upiecť si ju môžete podľa receptu z Pečie celé Slovensko.
Suroviny na korpus:
- 150 g cukor práškový
- 150 g maslo
- 4 ks vajcia
- 120 g mleté vlašské orechy
- 70 g polohrubá múka
- 1 ks kypriaci prášok
- 20 g kakao
Orechová plnka:
- 100 g cukor práškový
- 200 g vlašské orechy mleté
- 150 g rum
- 1 vanilínový cukor
Kakaový krém:
- 100 g cukor kryštálový
- 1 ks žĺtky
- 1 ks krémový prášok
- 300 g mlieko
- 300 g maslo
- 40 g kakao
Čokoládová poleva:
- 110 g smotana 33 %
- 130 g čokoláda horká
- 25 g maslo
+ na dohotovenie 150 g džem marhuľový alebo ríbezľový
Postup prípravy opitého Izidora:
Korpus:
-
Maslo necháme zmäknúť, pridáme 70 g preosiateho práškového cukor a 4 žĺtky, vymiešame do peny.
- 4 bielky a 80 g práškového cukru vyšľaháme na tuhý sneh.
- Múku preosejeme, pridáme pomleté vlašské orechy, preosiate kakao, kypriaci prášok, premiešame.
- Do maslovej peny primiešame zmes múky s orechmi a kakaom, nakoniec zľahka vmiešame tuhý bielkový sneh.
- Rozotrieme na plech pokrytý papierom rozmer 30x30 cm a pri teplote 160 – 180 °C pečieme 25-30 minút.
Orechová plnka:
-
Zomleté orechy krátko opražíme na zvýraznenie chuti, pridáme preosiaty práškový cukor, vanilínový cukor, zalejeme rumom, zamiešame.
- Rozotrieme na upečený, vychladnutý plát potretý džemom a necháme krátko odstáť.
Kakaový krém:
-
2/3 mlieka, cukor kryštálový, dáme variť.
- 1/3 mlieka, zlatý klas, žĺtok rozmiešame.
- Zmes vlejeme do vriaceho mlieka, uvaríme základný žĺtkový krém (puding).
- Krém za občasného premiešania vychladíme, môžeme priamo v stroji, aby sa nám neurobili hrudky a kôra na povrchu.
- Do vychladnutého krému zašľaháme maslo, vznikne hladký krém.
- Dochutíme preosiatym kakaom a rozotrieme na orechovú náplň, zahladíme.
- Necháme stuhnúť a polejeme čokoládou, vhodne dozdobíme.
Čokoládová poleva:
-
Čokoládu nahrejeme, pridáme smotanu a maslo.
- Dôkladne vymiešame, aby bola lesklá, nešľaháme!
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko