Chcete rodinu alebo návštevu prekvapiť špeciálnym dezertom? V tom prípade neváhajte vyskúšať pečenú Aljašku. Dezert známy ako Baked Alaska pozostáva z korpusu, zmrzliny a snehových pusiniek. Túto verziu s pistáciovou a jahodovou zmrzlinou upiekla v relácii Pečie celé Slovensko súťažiaca Táňa. Čo poviete na jej pečenú Aljašku?
Suroviny na blondie:
- 128 g bielej čokolády + 100 g na posyp
- 2 vajcia
- 42 g kryštálového cukru
- 70 g hladkej múky
- 58 g masla
- Štipka soli
- 20 g sladkého kondenzovaného mlieka
- 40 g mandľových plátkov
- Likér
Pistáciová zmrzlina:
- 2 žĺtky
- 80 g mlieka
- 75 g kryštálového cukru
- 250 g 33 % smotany na šľahanie
- 80 g pistáciovej pasty
Jahodová zmrzlina:
- 250 g jahôd
- 55 g kryštálového cukru
- 50 ml vody
- 38 g glukózy
- 4 g kukuričného škrobu
- 50 g 33 % smotany na šľahanie
- Lístky bazalky
Meringue:
- 2 bielky
- 140 g kryštálového cukru
- 50 g vody
Želé:
- 380 ml hroznového džúsu
- 8 až 10 g agar-agar
- 500 g kryštálového cukru
- Čerstvý zázvor
Postup prípravy pečenej Aljašky:
- Korpus – roztopíme bielu čokoládu a maslo. V miske mixéra vyšľaháme vajcia, soľ a cukor. Pridáme rozpustenú čokoládu, dobre premiešame. Na záver pridáme múku, soľ a kondenzované mlieko. Znova dobre premiešame, nalejeme do pripravenej formy s priemerom 20 cm. Posypeme bielou čokoládou a lupienkami mandlí. Pečieme vo vyhriatej rúre 20 minút pri teplote 180 stupňov. Po upečení necháme vychladnúť.
- Pistáciová zmrzlina – do hrnca nalejeme polovicu mlieka a pridáme vanilkový lusk, položíme na sporák, do druhej polovice pridáme žĺtky a cukor, dobre pomiešame. Hneď, ako sa mlieko zohreje, odstránime vanilku a vlejeme do vaječnej zmesi. Vrátime na sporák a varíme do zhustnutia, maximálne však do 80 stupňov. Ochlaďte a pridajte do šľahačky. Preložíme do zmrzlinovača.
- Jahodová zmrzlina – nalejeme vodu do panvice, pridáme cukor, škrob a glukózu, varíme 2 minúty. Pridáme lístky bazalky a necháme vychladnúť. Jahody umyjeme a rozmixujeme. Sirup precedíme cez sitko, pridáme k jahodám. Potom vyšľaháme vychladnutú šľahačku a tiež pridáme k jahodám. Preložíme do zmrzlinovača.
- Želé – do hrnca nalejeme džús, pridáme cukor a agar agar, varíme 7 minut. Pridáme modrú farbu.
- Meringue – do misky mixéra nalejeme bielky – šľaháme. Medzitým dáme variť sirup – nalejeme vodu do hrnca, pridáme cukor a varíme do teploty 118 stupňov. Nalejeme tenkým prúdom do bielkov a šľaháme, kým nevychladnú.
- Z upečeného piškótového cesta vykrojíme 18 cm kruh, na ktorý dáme pistáciovú zmrzlinu, potom jahodovú. Navrchu prikryjeme bielkami a oflambujeme ich. Okolo nalejeme želé.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko