Fantastické sladké koláče sa dajú pripraviť aj zo zeleniny, napríklad z mrkvy. Ak neveríte, stačí sa presvedčiť a upiecť nejakú takúto dobrotu u seba doma. Odporúčame napríklad tento mrkvový koláč od Julky z Pečie celé Slovensko s ľahkou príchuťou pomaranča, vlašských orechov a mascarpone. Hor sa do pečenia a maškrtenia!
Cesto na mrkvový koláč:
- 100 g vlašských orechov
- 330 g najemno nastrúhanej mrkvy
- 260 g hladkej múky
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1,5 lyžičky kypriaceho prášku
- 0,5 lyžičky soli
- 1 lyžičky škorice
- 4 veľké vajcia
- 310 g cukru
- 240 ml slnečnicového oleja
- 1 lyžica vanilkového extraktu postup
- pár kvapiek pomarančovej šťavy
Plnka na mrkvový koláč:
- 500 g mascarpone
- 100 ml smotany na šľahanie
- práškový cukor podľa chuti
- lyžička pomarančovej kôry
Ozdoba:
- 1 mrkva
- 100 g orechy
- 150 g kryštálový cukor
- 100 ml smotana na šľahanie
- 50 g maslo
- medovka
- 100 g cukru
- 200 ml vody
Postup prípravy mrkvového koláča:
KORPUS: Rúru si predhrejte na 180 stupňov. Formu na pečenie vymažeme maslom a vyložíme papierom na pečenie. Vajcia musia byť v izbovej teplote. V jednej mise zmiešame múku, sódu, kypriaci prášok, soľ, škoricu a dáme stranou. Vajcia šľahajte asi 1 minútu v robote, potom asi na trikrát zašľahajte cukor a vyšľaháme do peny približne 7 minút. Vajcia s cukrom musia byť našľahané tak, že farba bude svetlá. Potom pomaly prilievajte olej a vanilku. Potom zašľaháme múku a nakoniec pridáme orechy a mrkvu a ručne premiešame. Takto hotové cesto nalejeme do formy a dáme piecť do vyhriatej rúry na 25 – 30 minút.
PLNKA: Mascarpone zmiešame s cukrom a prilejeme smotanu na šľahanie a na koniec pomarančovú kôru.
OZDOBA: Mrkvu si očistíme a pokrájame na tenké slížiky. Potom tieto slížiky necháme variť a keď budú mäkké vytvoríme ružičky. Skaramelizujeme cukor, pridáme maslo a smotanu na šľahanie. Keď sa nám to pekne spojí, pridáme orechy. A zdobíme.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko